W restrykcyjnym odchowie ekologicznym jednodniowe pisklęta są żywione stosowną ekologiczną mieszanką paszową do osiągnięcia 8-10 tygodnia życia. Mieszanka nie zawiera kokcydiostatyków paszowych i tutaj zakłada się zwiększoną odporność ras rodzimych na choroby oraz dobrą skuteczność szczepień. Istotnym elementem jest utrzymanie czystości budynku i wybiegu. Celowe jest również stosowanie naturalnych preparatów roślinnych zwiększających odporność ścianek jelita na kokcydiozę, skoliozę i in. W uproszczonych przypadkach żywienie ekologiczne kurek rozpoczyna się dopiero od 16 tygodnia życia. Kurki pozyskuje się z hodowli towarowej (standardowego żywienia) i do 18 tygodnia żywi mieszanką ekologiczną przeznaczoną na drugi okres odchowu kurcząt. Ekologiczne żywienie kur Ekologiczne żywienie kur W ekologicznym sposobie produkcji jaj spożywczych i wylęgowych główny nacisk kładzie się na jakość produktu i jego pozyskanie w warunkach żywienia zbliżonych do naturalnych lub tradycyjnych. Rezygnując z intensywnego żywienia stosowanego w produkcji wielko-fermowej i maksymalnej nieśności - w produkcji ekologicznej przyjmuje się niższą zawartość składników pokarmowych w mieszance paszowej. Uwzględnia pasze naturalne zebrane przez ptaka podczas żerowania na wolnym wybiegu oraz dobre warunki utrzymania, w tym czystą i such ą ściółkę oraz korzystne działanie .wieżego powietrza i promieni słonecznych. Zakłada się wyższą odporno.ć ptaków wziętych do chowu, wynikającą z cech dziedzicznych (rasy rodzime), bardziej zbliżonego do naturalnego sposobu bytowania oraz ze szczepień ochronnych. Zależnie od potrzeb i typu produkcji ekologicznej stosuje się żywienie półintensywne lub ekstensywne. Pozwala to na pozyskanie jaj w warunkach kontrolowanego przez człowieka zrównoważonego rozwoju produkcji z zachowaniem równowagi w najbliższym środowisku i otaczającej przyrodzie.
Tu podaj tekst alternatywny Tu podaj tekst alternatywny